نان سوروک

مواد لازم :

آرد نان سنگک :یک کیلو وصد گرم

آب :دولیوان

شکر :یک قاشق غذاخوری

نمک :یک قاشق چای خوری

تخم گشنیز :۳  قاشق غذا خوری

گلرنگ :یک قاشق غذا خوری

مایه خمیر :۲۰ گرم

روغن کنجد :به مقدار لازم

طرز تهیه :

ابتدا یک قاشق شکر و مایه خمیر را با آب ولرم( حدود نصف استکان )مخلوط می کنیم . وکمی ارد به آن اضافه می کنیم .وآن را در محیط گرم به مدت ۱۵ دقیقه قرار می دهیم .تا حجم آن سه برابر شود.

آرد وآب ونمک را مخلوط می کنیم..گلرنگ وتخم گشنیز را آسیاب می کنیم(البته نه در حدی که پودر شود.) . وبه آن اضافه می کنیم و خوب ورز می دهیم .ودر آخر  مایه خمیر را به آن اضافه می کنیم . در این موقع به جان خمیر می افتیم حدود ده دقیقه ان را ورز می دهیم.در کنار دستمان آرد اضافه می گذاریم تا اگر نیاز شد تا زمانی که خمیر به دست نچسبد از ان استفاده کنیم.بعد روی آن را می کشیم ودر جای گرم (مثلأ زیر پتو ) قرار می دهیم حدودآ یک ساعت بعد به آن سری می زنیم اگر جای انگشتمان روی خمیر ماند یعنی ور آمده.بعد مجددآ خمیر را ورز میدهیم وچانه می گیریم ومجددآ نیم ساعت دیگر کنار می گذاریم تا ور بیاید.

با وردنه چانه هار با ضخامت حدود نیم سانت باز می کنیم

روغن کنجد (همان روغن ارده است ) را در تابه می ریزیم .تا داغ شود ونان در ماهیتابه می اندازیم .وقتی یک طرف آن طلایی شد ان را بر می گردانیم .

صبر می کنیم تا سمت مقابل هم طلایی شود.

در قدیم وسط نان را کمی شکر میریختند ولی بدون شکر با پنیر هم خیلی خوشمزه است.

/ 20 نظر / 14 بازدید
نمایش نظرات قبلی
کیانوش

رویا خانم خیلی ممنون از سایت شما اما این نونی که نوشتید اسمش هست : سیروگ و ضمنا ابدا داخلش تخم گشنیز و گلرنگ نداره. و داخل روغن مایع معمولی هم سرخ می شه و هنوز هم رویش شکر می ریزند و میل می کنند. بعضی ها علاوه بر شکر پودر پسته هم می ریزند و بعضی ها هم اون رو با پشمک به مهمانان می دهند. و اگر به این ترتیب تهیه بشه بدون شکر خوشمزه نمی شه. ضمنا این نون مخصوص زرتشتیان است و مسلمان یزد اصلا اون رو تهیه نمی کنند -------------------------------------------------------------------------------- دوست عزیزم این نونی را که من توضیح دادم حدود حداقل پنجاه سال است که مسلمون های یزد می پزند ومن خودم هم در مراسم پخت اون حضور داشتم واز اون نون خوردم و در ترکیب اون همین مواد به کار میره ..نون سیروگ هم حتمآ یک نون دیگه است که باید خوشمزه باشه .

مینا

سلام من یزدیم می خواستم این نکته رو بگم که این نون رو بیشتر در ماه رجب درست می کنند (برای خیرات اموات) و مردم بر این عقیده هستند که بویی که از این نان از خونه هاشون بلند میشه به روح اموات اون خونه می رسه و... البته باید بگم درست کردن این نون اصلا کار راحتی نیست و هر کسی نمی تونه اونو درست کنه . -------------------------------------------------------------------------------- مطبخ رویا :مرسی دوست خوبم .از اطلاعاتی که دادید .به خونه خودتون خوش اومدید

مامان تینا وسینا

حالا این نون حتما باید تو روغن کنجد سرخ بشه ؟ یا تو روغن معمولی هم میشه ؟؟ -------------------------------------------------------------------------------- مطبخ رویا : دوست عزیزم ...اصلش با روغن کنجد هست و..ولی در روغن معمولی هم خیلی خوشمزه می شه

ترلان

رویا جون من که ظاهر این نون رو دیدم یاد یه نون دیگه افتادم به نام اَردَک! که البته مواد تشکیل دهنده اون آرد شماره 1، شیر، خمیر مایه و خامه و کمی هم شکر هست. که خمیر رو درست می کنند و وقتی ور اومد گرد گرد ازش درست می کنند و تو روغن سرخ می کنند. اتفاقاَ بیشتر در مراسم شادی و به خصوص عید نوروز درست می کنند و قدیما با تخم مرغ آب پز رنگی به همدیگه می دادن! پدرم اصالتاَ اهل یکی از روستاهای همدانه و این نون رو هنوز تو این روستا و روستاهای اطراف می پزن. خوردن این نون منو یاد دوران خوش کودکی میندازه که عید نوروز یه وقتایی می رفتیم اونجا! به هر حال ممنون که با این نون خوشگل منو یاد اردک انداختی! -------------------------------------------------------------------------------- مطبخ رویا :خوشحالم دوست خوبم که به یاد خاطرات خوبتون افتادید .این نونی که می فرمایید هم باید خیلی خوشمزه باشه

فاطمه

گلرنگ :یک قاشق غذا خوری رويا جون سلام ببخشيد گلرنگ چي چيه من فقط ميدونم يه مارك shampoo هست اگه توضيح بدي ممنون ميشم از كجا ميتونم گير بيارم ولي فكر كنم مغازه هاي عطاري داشته باشند مگه نه؟ -------------------------------------------------------------------------------- مطبخ رویا :بله دوست خوبم ..مغازه های عطاری دارند

ساناز

سلام رویا جون وبلاگ خیلی پر محتوایی داری یک سوال من در ایران نیستم بجایی آرد نان سنگگ از آرد گندم هم می شود استفاده کرد با اجازه شما رو لینک کردم به ما خم سری بزنید -------------------------------------------------------------------------------- مطبخ رویا :سلام دوست گلم ..شما لطف دارید ....بله می شه جایگزین کرد .(البته آرد سنگک همون آرد گندم هست البته با سبوس بیشتر

شیلا

سلام رويا جون من دبي زندكي ميكنم من اينجا كلرنك از كجا بيارم نميشه يه جيز ديكه به جاي اون استفاده كرد ؟ -------------------------------------------------------------------------------- مطبخ رویا :سلام دوست عزیزم ...گلرنگ عطر خاصی داره ولی اگه نیست لطفا خیلی خیلی ،کم زعفران استفاده بفرمایید

ساناز

اصلاح می کنم( یک) ببخشید

مامان تینا وسینا

رویا جون بعد از مدت ها که دلم میخواست این نون رو بپزم ، بالاخره عصر پنج شنبه سعادت شد و من خمیر گرفتم ولی بعدش از مهاباد بهم تلفن شد که مهمون دارم و تو راهن و ساعت 4 صبح میرسن .... منم یه عالمه کار عقب مونده داشتم تازه برق آشپزخونه هم مشکل پیدا کرد و من تو تاریکی آشپزخونه هول هولکی و با عجله این نون ها رو پختم البته از تو حال نور اومده بود تو آشپزخونه ها دیگه فرصت نداشتم شام بپزم این نون و با پنیر و سبزی خوردن خوردیم ، جاتون خالی بچه هام که خیلیییییییییییییی پسندیدن و مدام تعریف میکردن تینا میگفت مامان از مطبخ رویا خانم یاد گرفتی دیگه همه در جریانن که من هر چیز جدیدی رو از کجا یاد میگیرم اینم عکسش : http://www.freeupload.com.au//uploads/1/Picture-760.jpg البته ببخشید مثل نون شما خوشگل نشد واسه مهمونام که این نون ها رو واسه صبحانه گرم کردم و با نیمرو خوردن ، میگفتن ما هم تو مهاباد از اینا داریم و بهش میگیم کلوچه بعدش با نخود پخته خورده میشه که بهش میگن پیتزای کردی گفتم حالا مطمئن هستین همین نونه ؟ گفتن آره طعم و شکلش هیچ فرقی نمیکنه و همینطور تو روغن سرخ میشه برام خیلی جالب بود واسه همین سر

بیتا

رویا جان سلام خسته نباشی گلم سایت پر باری داری دست گلت درد نکنه در مورد نون سوروک میخاستم توضیحاتی بدم چون من خودم ساکن یزد هستم و مامان مادر بزرگم همیشه ماه رجب و گاهی وقتها که هوس کنیم برامون درست میکنن ولی باید بگم که خمیری سوروک در اصل اینقدر سفت نیست که بشه اونو با وردنه پهن کرد خمیر اصلی سوروک کم شله به طوری که در پهن کردن آن در ماهیتابه ای که روغن فراوان کنج داخل آن هست مهارت خاصی باید داشت وگرنه خمیر میریزه .و همچنین اندازه سوروک به اندازه یک سینی متوسط هم پخت میشه که مخصوص مراسم است. ولی در کل مواد آن همینه +تخم گشنیز و هل سائیده شده و شکر سائیده شده که موقعی که داغه روی آن می پاشند . ببخشید اگه دخالت کردم غزیزم -------------------------------------------------------------------------------- مطبخ رویا :سلام دوست نازنینم ...بسیار بسیار ممنون از اینکه تجربیاتتون را در اختیار من قرار دادید ...درسته این نون در سایز بزرگ درست می شه ...باز هم ممنونم